Tuesday, 1 September 2009

Alhamdulillah...

Alhamdulillah... Hari ini saya berjaya menandatangani kontrak untuk kediaman baru. Itupun setelah agak lama mencari-cari, melihat-lihat di serata tempat dan ceruk. Bermacam-macam pengalaman saya kutip sepanjang 'flat hunting'. Ada ejen hartanah yang susah untuk di peroleh flat mereka. Walaupun untuk sekadar view. Ada yang dah berjaya view, bayar wang pendahuluan dan hampir-hampir pindah, tetapi akhirnya diberitahu sudah diambil orang dan berlaku kesilapan teknikal (alasan biasa saya kira). Antara yang paling teruk saya dapati adalah keadaan rumah yang berada di tingkat paling atas, kecil, sempit, kurang kemudahan, tetapi harganya bukan main tega. Sangat tidak berbaloi.

Saya tinggalkan dahulu 'permainan' flat hunting memandangkan seorang kenalan mengajak untuk tinggal bersamanya, berkongsi tiga orang serumah. Saya agak tertarik pada awalnya memandangkan banyak yang boleh dijimat. Dalam kedaan lega, saya tinggalkan Dundee untuk berjalan-jalan melihat-lihat tanah-tanih sekitar Eropah. Kepulangan yang saya nantikan agak hambar. Berlaku permasalahan antaran kenalan tersebut dengan tuan rumahnya sekarang. Dalam keadaan terpaksa, saya gagahkan diri mengumpul kekuatan mencari-cari kediaman yang baru. Flat hunting bermula lagi. Saya aturkan sekaligus beberapa flat yang ada potensi untuk di sewa. Pada pengalaman yang lepas, walaupun sudah berpuas hati dan hampir pasti pindah, masih ada kebarangkalian rumah itu diambil orang. Serik saya katakan.

Iklan di Gumtree agak menarik minat saya minggu lepas. Lekas saya hantarkan emel dan lekas juga saya menerima maklum balas. Mereka pasangan dari Latvia, baru berkahwin tetapi akan berpindah dan melanjutkan pengajian di Aberdeen. Jadi mereka terpaksa mencari pengganti supaya deposit yang dibayar sebelum itu dapat diperoleh kembali. Saya aturkan viewing hari Sabtu lepas dan rumah tersebut nampak menarik luar dan dalamnya. Harganya juga boleh dikatakan bagus. Lantas saya terus buat keputusan. Dan hari ini berjaya tandatangan kontrak.

Jika dikira-kira, kediaman yang akan datang ini adalah yang keenam selama saya di Dundee. Tay Mills-West Port-Blackness Street (1)- Blackness Street (2)-Seymour Street-Pitfour Street. Jarang-jarang orang berbuat begini dalam tempoh 2 tahun; sangat banyak dan singkat pula pada pendapat saya. Walaubagaimanapun, setinggi-tinggi perhargaan saya titipkan buat pemilik-pemilik istana hinggap di Blackness Street dan juga Seymour Street. Dengan ehsan kalian, pengembara ini dapat berlindung dari hujan panas serta kedinginan yang mencengkam.

Sang pengembara yang lalu-lalang
Berkelana di pagi petang, hilang kala malam menjelang
Jauh jauh kembara, tiba masa ia kan pulang
Teruskan langkahmu, maju berjuang


6 Comentários:

cheritacerithi said...

salam. dapat umah kat mana?
tinggal seorang eh?
tak ajak budak Aberdeen tu (Nizar) duduk sekali?
berapa sewa umah?
bila nak buat hsewarming?!!!!!!!


congratulation!
=D

SeMiN said...

Alhamdulillah.....dapat juga akhirnya teratak untuk berteduh!

Machina said...

salam.
em, tak jauh ngan city road..
yup
xpenah/dapat cntact pun mamat tu
bolela...
ehehe, nnti2 insyaAllah

thanks
=)

Machina said...

SeMiN-
Alhamdulillah... syukur

maz said...

Tak jauh dari City Road? neighbour Amal ke? Hihi..Buat housewarming beberapa kali boleh?

kk.M

Machina said...

kk.M. a'a, tak jauh. same neighbourhood la.. hihi, tgkla berapa kali yang patut, Insya'Allah.

Post a Comment

Titipan Kata

'

  ©Kehidupan: Catatan Kembara. Template by Dicas Blogger.

TOPO