Monday, 11 May 2009

Pertembungan Cahaya Merah dan Sang Fajar

Malam Sabtu hari tu aku dengan Zaquan naik puncak Dundee Law. Asalnya Amal, Nizam dan kawannya lagi sorang nak ikut. Tapi ada permasalahan kecik dan salah konsep (betul ke ni?) jadi aku dengan Zaquan sahaja yang pergi.

Kebiasaanya suhu sekarang agak ok. Sebab dah mula nak masuk musim panas. Tapi entah kenapa malam itu dingin semacam. Dan aku terpaksa pakai jaket tebal dan belit muffler kat leher.

Takde tujuan ape pun, cumanya nak tengok pertembungan antara waktu maghrib dan subuh yakni kewujudan cahaya merah sebelah barat dan munculnya fajar di sebelah timur serentak. Kami gerak lepas solat subuh, lebih kurang pukul 2 pagi camtu.


Cahaya merah bertemankan bulan mengambang penuh di sebelah barat





Kedamaian, dan Ketenangan





Fajar muncul di sebelah timur





Pukul 3++ pagi time ni. Berdiri tercegat 20 saat tunggu shutter tutup



18 Comentários:

pali said...

subhanallah cantiknya. Macamana boleh ada cahaya merah tu mahadi?

Mahadi said...

pali-
Subhanallah... Cahaya merah tu kan penghujung waktu maghrib

cheritacerithi said...

jeles.
tak suka sebab kena tinggal :(

nanti next month kita pergi waktu bulan betul2 mengambang :)

Am said...

gambar 1 dan 2 tu pukul brapa?
waktu maghrib ka?

pastu gambar 3 tu pukul 3 pagi? hang panjat balik ka bukit tu pada waktu yg lain?

confused skit dengan timeline

Mahadi said...

cheritacerithi-hehe, nk wat cmne.
ok, set2.

Mahadi said...

Am-
naik pukul 2 ngan keta (klik pada gambar, ada keta merah kat belakang). duk perabih masa ambil gambar, sampai pukul 3 lebih jugak la kat sana.

dijahsaad said...

cantikya gambar......

Mahadi said...

subhanAllah...

btulip_YF88 said...

sungguh mendamaikan....

Mahadi said...

btulip_YF88-
ya...salam ziarah

kak syiqin said...

mahadi... solat katne? atas dundee law tu ke? waah syahdu betul... takde sajak ke

Mahadi said...

kak syiqin-
tak perasan "Kami gerak lepas solat subuh" ke?
maksudnya, solat dulu kt umah la then baru gerak. Sajak? em, ade orang itu rupanya bisa menghirup semilir angin petang ye...

RainMe LeoBellicose said...

Cantik gambar.. bro edit guna apa yer

RainMe LeoBellicose said...

bukan maksud aku gambar pertembungan cahaya tu tak original. but just tgk lighting pic yang lain cantik... bro ada guna editor atau tak.

Mahadi said...

RainMe LeoBellicose-
semua gambar ni unedited bro..

Mahadi said...

memang tak edit gambar2 ni. kalau edit maybe bole jadi lg cantik. sumtime i prefer unedited, ori bro.

RainMe LeoBellicose said...

Kalau aku copy ... nak simpan or post kat blog aku.. kena saman tak.. Hehehehe
Mintak kebenaran la ni

Mahadi said...

Boleh bro, tapi kat blog tu nanti bagitau la sumber amik dari mana.

Post a Comment

Titipan Kata

'

  ©Kehidupan: Catatan Kembara. Template by Dicas Blogger.

TOPO